Cyprus Theatre Organisation

14.11.2017

Εργαστήρι Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με αφορμή τις παραστάσεις που ανεβάζουν στα πλαίσια των 29ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου

Συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου

Θεατρική Ανάπτυξη / Θέατρο και Εκπαίδευση

Ημερίδα για τους Εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων στα πλαίσια των Σχολικών Αγώνων Θεάτρου διοργανώνεται στις 25 Νοεμβρίου, στο Κτίριο ΘΟΚ στη Λευκωσία.  Η θεματολογία του εργαστηρίου έχει διαμορφωθεί με βάση τις εισηγήσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών και αξιολογήσεις προηγούμενων διοργανώσεων (από εκπαιδευτικούς και μέλη των Κριτικών Επιτροπών των Αγώνων).

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 22 Νοεμβρίου 2017 με τηλεομοιότυπο στο 22800862 (υπόψη κ. Πόλας Χατζηνεοφύτου).

Για τη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελιδα του ΥΠΠ πατήστε εδώ

Πρόγραμμα Ημερίδας

9:00-9:15 Προσέλευση/εγγραφή

9:15 Εισαγωγή, ΥΠΠ-ΘΟΚ

9:30: Μηνάς Τίγκιλης - Πώς επιλέγουμε  το θεατρικό έργο και τους συντελεστές σε μια σχολική παράσταση;

Το σχολικό θέατρο ή αλλιώς το θέατρο που παρουσιάζεται από μαθητές στο Γυμνάσιο η το Λύκειο διαφέρει πάρα πολύ από μια παράσταση που ανεβάζουν επαγγελματίες ηθοποιοί και αρκετά από μια αντίστοιχη της ερασιτεχνικής ομάδας. Η συλλογικότητα και η ισοβαρής αξιοποίηση κάθε μαθητή η μαθήτριας που επιθυμεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα, είτε πάνω στη σκηνή , είτε πίσω και κάτω, πρέπει να είναι το ζητούμενο.

Ο Μηνάς Τίγκιλης είναι σκηνοθέτης, θεατρολόγος και ηθοποιός (Μaster Θεατρολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολιτικές Επιστήμες/Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο και  Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1980). Στέλεχος του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-77), εκδότης/ διευθυντής της θεατρικής επιθεώρησης «Εκκύκλημα» (1983-1991). Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πειραιά/ ΔΕΠΑΠ (1992-1996). Διευθυντής της ΕΘΑΛ 1999-2017. Σκηνοθέτησε επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά και μαθητές δημοτικού,  σπουδαστές, και ερασιτεχνικές ομάδες. 

Διάρκεια: 1 ώρα

10:30-10:45 διάλειμμα

10:45-12:45 Άννα Γιαγκιώζη – Βασικά στοιχεία ορθοφωνίας

Τονίζεται ιδιαίτερα τόσο στις αξιολογήσεις εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στο ανέβασμα μαθητικών παραστάσεων, όσο και στις αξιολογήσεις των Κριτικών Επιτροπών των Σχολικών Αγώνων Θεάτρου ως σημείο που χρειάζονται βοήθεια οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να δώσουν στα παιδιά πρακτικές συμβουλές και τρόπους σωστής εκφοράς του λόγου.

Η Άννα Γιαγκιώζη είναι ηθοποιός - Απόφοιτος Ανώτατης Σχολής Δραματικής Τέχνης Γιώργου Αρμένη (2004). Κάτοχος Διπλώματος Μονωδίας, Πιάνου και Διπλώματος Δεξιοτεχνίας, Εθνικό Ωδείο Αθηνών (2005). Εξειδικεύτηκε με σεμινάρια πρακτικής στο στήσιμο διαφράγματος και συμφώνων στο Κέντρο Μπένετσον. Με ιδιαίτερες γνώσεις και πείρα γύρω από τη χρήση της φωνής από Ηθοποιούς στο θέατρο.

Διάρκεια: 2 ώρες 

12:45-13.15 Διάλειμμα

13.15-15.15 Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης – Δημιουργώντας το χαρακτήρα με τους μαθητές

Πρακτικά σημεία βοήθειας για το πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να βοηθήσει το μαθητή στη δημιουργία χαρακτήρα στο θέατρο.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης είναι διπλωματούχος σολίστ του Ωδείου Αθηνών στο φλάουτο, και πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (κλασική φιλολογία), του New York University (κινηματογράφος) και του University of California (Master of Fine Arts στη σκηνοθεσία θεάτρου).  Έχει πάνω από εβδομήντα παραγωγές στο ενεργητικό του στον Ελλαδικό χώρο και σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής.  Η τελευταία του σκηνοθεσία ήταν η Ειρήνη του Αριστοφάνη για το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο.  Έχει διδάξει υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει χρηματίσει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και είναι διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Διάρκεια: 2 ώρες

15.15-15.30 Κλείσιμο ΥΠΠ-ΘΟΚ