Cyprus Theatre Organisation

25.9.2023

Τετάρτες Αρχαίου Δράματος: έμπνευση για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες

Μια σειρά αυτοτελών εργατηρίων με την έμπειρη ματιά πρακτικών του θεάτρου και θεατροπαιδαγωγών

Θεατρική Ανάπτυξη / Θέατρο και Εκπαίδευση

Τετάρτες Αρχαίου Δράματος: έμπνευση για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες
Κτίριο ΘΟΚ | 11 Οκτωβρίου-22 Νοεμβρίου 2023

Εξερευνήστε τον πλούτο του αρχαίου ελληνικού θεάτρου μέσα από μια σειρά εργαστηρίων που προσφέρει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου!

Ανακαλύψτε τον υπέροχο κόσμο του Αρχαίου Δράματος, μέσα από την έμπειρη ματιά πρακτικών του θεάτρου και θεατροπαιδαγωγών, εμπλουτίστε την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική σας πρακτική, ανακαλύψτε οδούς για να αναβιώσετε το αρχαίο δράμα με σύγχρονες προσεγγίσεις.

Μοιραστείτε το ταξίδι στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας και αφήστε το θέατρο να σας εμπνεύσει.

Πρόγραμμα Εργαστηρίων

11 Οκτωβρίου 2023
Tραγικός ή Δραματικός Ήρωας και η σημασία της διαφοράς στο ανέβασμα Αρχαίου Δράματος

με τον Ηθοποιό και Σκηνοθέτη Βαρνάβα Κυριαζή

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί με δύο παραμέτρους: σε μια θεωρητική ανάλυση του τί σημαίνει δραματικός και τί τραγικός ήρωας και σε μια πρακτική εφαρμογή των δύο με επιλεγμένα κείμενα.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε πρακτικούς του θεάτρου.

Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 25 άτομα


18 Οκτωβρίου 2023
Δημιουργώντας, Συντονίζοντας και Χορογραφώντας μια ομάδα Χορού (Chorus/Ensemble) στο Αρχαίο Δράμα

με το Χορογράφο και Περφόρμερ Παναγιώτη Τοφή

Πως μπορούμε να συντονίσουμε ένα σύνολο ερμηνευτών γρήγορα και ουσιαστικά; Πως μέσα από ένα σύνολο κινήσεων περνάμε από το χάος στον συντονισμό; Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το σκηνικό χώρο; Πως η ενσωμάτωση ρυθμικών μοτίβων και συναισθημάτων μας οδηγεί ως σύνολο σε πρωτότυπες κινητικές ποιότητες και φράσεις;

Μέσα από το εργαστήρι αυτό θα εξερευνήσουμε πρακτικά εργαλεία για τη δημιουργία και το συντονισμό μιας ομάδας Χορού (chorus/ensemble), έχοντας ως κεντρικό άξονα τη λειτουργία του στο Αρχαίο Δράμα, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης θεατρικής πραγματικότητας.  

Σημείωση: Για το εργαστήριο προτιμήστε ελαφρά ρούχα που να επιτρέπουν τη κίνηση, όπως και αθλητικά παπούτσια.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με το ανέβασμα αρχαίου δράματος.

Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 12 άτομα


25 Οκτωβρίου 2023
Το Αρχαίο Δράμα στον σύγχρονο κόσμο: θεατρικές προσεγγίσεις με αφορμή την «Αντιγόνη»

διδάσκει η Θεατροπαιδαγωγός Χάρις Πολυκάρπου

Το θεατρικό εργαστήρι βασίζεται στην Αντιγόνη του Σοφοκλή και εισηγείται μια διαφορετική προσέγγιση του αρχαίου δράματος από τις ήδη υφιστάμενες παραδοσιακές μεθόδους, που ακολουθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα, δείχνοντας με ποιο τρόπο το αρχαίο δράμα δύναται να αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας ένα ζωντανό θέατρο.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 25 άτομα


1 Νοεμβρίου 2023
Αρχαίο Δράμα στο σχολείο: Από την πρώτη ανάγνωση μέχρι την παράσταση

με τη  Θεατροπαιδαγωγό Θέκλα Καρίττεβλη

Μια ενδελεχής παρουσίαση ολόκληρης της διαδικασίας της παράστασης από τις ακροάσεις και τη δραματουργική επεξεργασία, μέχρι την πρεμιέρα και το follow-up της παράστασης με τα παιδιά.

Το εργαστήρι θα έχει σε μεγάλο βαθμό βιωματικό χαρακτήρα και θα συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες που θα αφορούν στην αγωγή του λόγου, την ανάπτυξη χαρακτήρα καθώς και το στήσιμο σκηνών και χορικών. Ο άξονας του εργαστηρίου θα έχει βάση κείμενο αρχαίου δράματος.

Θα δοθούν φύλλα εργασίας πρακτικής φύσεως.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 12 άτομα


8 Νοεμβρίου 2023
Αριστοφάνης Gen Z

με τον Ηθοποιό και Σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο

Μπορεί να παραμείνει αστείος ο Αριστοφάνης ανάμεσα στους σημερινούς εφήβους; Έχει θέση ένα αρχαίο κείμενο στην εποχή του tik tok; Η λεγόμενη Gen Z (γενιά Ζήτα) είναι η πρώτη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας που δεν γνώρισε ζωή χωρίς ίντερνετ και social media.

Μέσα από μια σειρά διαδραστικών ασκήσεων, ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος, έχοντας στο πλευρό του μια μικρή ομάδα εφήβων, αποπειράται να διερευνήσει πώς η αρχαία κωμωδία μπορεί να μιλήσει στην σημερινή νέα γενιά.  Οι εκπαιδευτικοί που θα βρίσκονται στο εργαστήρι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους τρόπους προσέγγισης της διδασκαλίας του Αριστοφάνη σε εφήβους από έναν επαγγελματία σκηνοθέτη.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με συζήτηση, μεταξύ εκπαιδευτικών και εφήβων, των όσων παρακολούθησαν και βίωσαν.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 20 άτομα


15 Νοεμβρίου 2023
Η σωματικότητα σε συνδυασμό με την εκφορά του λόγου στην τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη»

Με τον Ηθοποιό και Σκηνοθέτη Νεοκλή Νεοκλέους

Μέσα από τη θεωρητική και πρακτική προσέγγιση του αντικειμένου αναμένεται ότι η ομάδα θα κατανοήσει το περιεχόμενο, τη φιλοσοφία και τη δομή της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη».  Η πρακτική διδασκαλία του σεμιναρίου θα οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς αλλά και την ομάδα ως «ΟΛΟΝ» να οργανώσουν το δικό τους ερευνητικό πεδίο με βάση τη σωματικότητα σε σχέση με το νόημα του κειμένου. 

Επίσης με την επιτυχή ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να αντιληφθούν την αλληλεπίδραση της σωματικότητας σε σχέση με το λόγο, την κατανόηση και την εκφώνηση αυτού.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 15 άτομα


22 Νοεμβρίου 2023
Σκηνογραφία και Ενδυματολογία στην αρχαία τραγωδία

Με το Σκηνογράφο, Ενδυματολόγο και Εκπαιδευτικό Σταύρο Αντωνόπουλο

Ανάλυση της καθοριστικής σημασίας του αντικειμένου , πρακτικοί τρόποι προσέγγισης, χρήση διαφόρων υλικών, σχεδιαστική και τρισδιάστατη μακέτα και λειτουργικές λύσεις στη δημιουργία, τόσο του σκηνικού χώρου (χώρου τεχνικά δομημένου ή χωρίς αρχιτεκτονική ταυτότητα), όσο και των κοστουμιών .

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι σημαντικό κομμάτι της θεατρικής δημιουργίας, αποτελούν την οπτική πλευρά της  παράστασης,  αλλά και καθορίζουν το αποτύπωμα της αισθητικής της (πάντα σε σύμπραξη με τη σκηνοθεσία, τη μουσική, το φωτισμό και τον ηθοποιό – ρόλο).

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 25 άτομα

Τα εργαστήρια διεξάγονται Τετάρτη απόγευμα, 16:00-19:00 στο Κτίριο ΘΟΚ
Στους συμμετέχοντες δίνεται δίπλωμα συμμετοχής.
Κόστος συμμετοχής: €15 ανά εργαστήρι


Πρόσθετα προγραμματίζονται:

18 και 19 Νοεμβρίου
Διδάσκοντας την αρχαία τραγωδία και κωμωδία μέσα από την εμπειρία των μαθητών/τριων

Με τη θεατρολόγο-Σκηνοθέτιδα Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Δύο μέρες εργαστηρίων θεατρικών πρακτικών που θα αναπτυχθούν σε τρία στάδια (κάποι@ μπορεί να παρακολουθήσει μία από τις δύο μέρες μόνο):

Σάββατο 10:00-18:00
Η θεωρία: θεωρητική προσέγγιση του τρόπου που ιστορικά παίζεται το αρχαίο δράμα από το επαγγελματικό και το σχολικό θέατρο. Συγκλίσεις, αποκλίσεις και διλήμματα.

Η τραγωδία: αναζήτηση των μοτίβων του αυτοσχεδιασμού, του θεάτρου της επινόησης, του θεάτρου ντοκουμέντο, των θεατροπαιδαγωγικών εφαρμογών μέσα από τα θεατρικά μοτίβα και το περιεχόμενο των αρχαίων δραμάτων «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και «Ελένη» του Ευριπίδη. Στόχος είναι η προσέγγιση της σκηνικής δράση μέσα από την εμπειρία των μαθητών και μέσα από το περιεχόμενο των κειμένων, μέσα από δημιουργικούς σκηνικούς διαλόγους. «Αντιγόνη»: το δικαίωμα να έχω γνώμη. «Ελένη»: Η αλήθεια μέσα στο ψέμα.

Κυριακή 10:00-16:00
Η κωμωδία: μέσα από θεατρικές δράσεις θα προσδιορίσουμε τα είδη του χιούμορ, της παρατήρησης της πραγματικότητας, της ανάγκης της ατομικής και συλλογικής προόδου αλλά και την εμπειρία του Δημοκρατικού διαλόγου, μέσα από τα θέματα των έργων «Νεφέλες» και «Όρνιθες» του Αριστοφάνη .

«Νεφέλες»: Η εκπαίδευση που έχω και η εκπαίδευση που θέλω. «Όρνιθες»: η ουτοπία ως εφικτός στόχος

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς (προτεραιότητα σε όσους έχουν αναλάβει το ανέβασμα αρχαίου δράματος στο πλαίσιο των 35ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου).  Απαραίτητη η κράτηση θέσης, ατελώς, στο 22864321 8:00.-15:00. καθημερινά)

Το Εργαστήρι του Σαββάτου περιλαμβάνει τα πρώτα δύο στάδια όπως αναφέρονται πιο πάνω .
Διεξάγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Το εργαστήρι της Κυριακής επικεντρώνεται στην Αρχαία κωμωδία.

Επιμέλεια Εργαστηρίων: Μαρίνα Μαλένη, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ

Πληροφορίες
Ταμείο ΘΟΚ: 77772717
Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης: 22864320/321
mmaleni@thoc.org.cy | nmourouzi@thoc.org.cy

Τα εργαστήρια στις 18 και 19 Νοεμβρίου διοργανώνονται με τη στήριξη της πλατφόρμας Theatre in Palm, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση