Σε συνέχεια των εργαστηρίων του αρχαίου δράματος θα πραγματοποιηθεί διήμερο εργαστήριο θεατρικών πρακτικών με τίτλο «Διδάσκοντας την αρχαία τραγωδία και κωμωδία μέσα από την εμπειρία των μαθητών/τριων».
Με τη θεατρολόγο-Σκηνοθέτιδα Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Το εργαστήριο θα αναπτυχθεί σε τρία στάδια:
▪Η θεωρία: θεωρητική προσέγγιση του τρόπου που ιστορικά παίζεται το αρχαίο δράμα από το επαγγελματικό και το σχολικό θέατρο. Συγκλίσεις, αποκλίσεις και διλήμματα.
▪Η τραγωδία: αναζήτηση των μοτίβων του αυτοσχεδιασμού, του θεάτρου της επινόησης, του θεάτρου ντοκουμέντο, των θεατροπαιδαγωγικών εφαρμογών μέσα από τα θεατρικά μοτίβα και το περιεχόμενο των αρχαίων δραμάτων «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και «Ελένη» του Ευριπίδη. Στόχος είναι η προσέγγιση της σκηνικής δράση μέσα από την εμπειρία των μαθητών και μέσα από το περιεχόμενο των κειμένων, μέσα από δημιουργικούς σκηνικούς διαλόγους. «Αντιγόνη»: το δικαίωμα να έχω γνώμη. «Ελένη»: Η αλήθεια μέσα στο ψέμα.
▪Η κωμωδία: μέσα από θεατρικές δράσεις θα προσδιορίσουμε τα είδη του χιούμορ, της παρατήρησης της πραγματικότητας, της ανάγκης της ατομικής και συλλογικής προόδου αλλά και την εμπειρία του Δημοκρατικού διαλόγου, μέσα από τα θέματα των έργων «Νεφέλες» και «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. «Νεφέλες»: Η εκπαίδευση που έχω και η εκπαίδευση που θέλω. «Όρνιθες»: η ουτοπία ως εφικτός στόχος.
Κτίριο ΘΟΚ
●Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, 10:00 - 18:00
●Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, 10:00 - 16:00
Το Εργαστήρι του Σαββάτου περιλαμβάνει τα πρώτα δύο στάδια όπως αναφέρονται πιο πάνω και διεξάγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Το εργαστήρι της Κυριακής επικεντρώνεται στην Αρχαία κωμωδία. Τα εργαστήρια εντάσσονται κάτω από τις δράσεις κινητικότητας της πλατφόρμας Theatre in Palm.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς με προτεραιότητα σε όσους έχουν αναλάβει το ανέβασμα αρχαίου δράματος στο πλαίσιο των 35ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κλείνουν θέση στο τηλ. 22864321 (8:00 - 15:00, καθημερινά).
Tα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν.
Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος, σκηνοθέτις. ΄Εχει διδάξει «Διδακτική του Θεάτρου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας (2004-2007) και «Εμψύχωση κούκλας στο Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών (2007-12), «Εφαρμοσμένο Θέατρο» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (2021 και εξής)και στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Έχει διδάξει Θεατρική Αγωγή στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/ Λύκειο Γέρακα, στο ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού, σε πλήθος δημοσίων ΙΕΚ (από το 2002-2012) και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου (με τελευταίο το πρόγραμμα της ΄Υπατης Αρμοστείας και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2015 και το ευρωπαΐκό πρόγραμμα ITAP- PD).
Διδάσκει Ιστορία/Δραματουργία Θεάτρου σε Δραματικές Σχολές στην Αθήνα. Έχει διευθύνει βιωματικά θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θεάτρου στο Βέλγιο, Λιθουανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο, Μεξικό, Λίβερπουλ. Συνεργάζεται συστηματικά με το Kildale Youth Theatre/ Crooked House στην Ιρλανδία και το τμήμα Applied Drama στο Liverpool Institute of Performing Arts.
Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004). Συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» του ΙΔΕΚΕ, 2007 και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης», εκδ. Κέδρος, 2011. Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ (2015).
Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις για νέους «Μετά τον Αφρό 2009» (Youth Festival, Θέατρο Χώρα), Tζακ Θορν «Ρισπέκτ»/«Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο» 2010 (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη «Όρνιθες» 2011, Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» 2012, Γκαίτε «Φάουστ» 2013, Σοφοκλή «Αντιγόνη» 2014-16, Aριστοφάνη «Νεφέλες» 2016, Ευριπίδη «Ελένη» 2018-19 (στο Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης) και περιπατητικές παραστάσεις όπως Δημόσιο Σήμα/Επιτάφιος του Περικλή, Ίχνη- η αναζήτηση του Πυθαγόρα.
Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πλήθος παραστάσεων (πάνω από 30) θεάτρου και χορού, με τελευταία τη μόνιμη συνεργασία με την γαλλική ομάδα χορού Sine Qua Non Art. Έχει διοργανώσει πλήθος φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα. Από το 2016 ως το 2019 ήταν υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και υπεύθυνη του καλοκαιρινού σχολείου για ηθοποιούς «Λύκειο Επιδαύρου». Το 2021 ήταν η καλλιτεχνική υπεύθυνη του «Θερινού Μαντείου» στην Δωδώνη.