Cyprus Theatre Organisation

03.4.2024

«Η βεγγέρα», Ηλία Καπετανάκη | Εκτός Έδρας

Νέα

 

Σε διαδικασία δοκιμών βρίσκεται η παραγωγή της σκηνής του Εκτός Έδρας, με το έργο του Ηλία Καπετανάκη Η βεγγέρα, σε σκηνοθεσική επιμέλεια των Πολυξένη Σάββα και Αντωνίας Χαραλάμπους. Η έναρξη των παραστάσεων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2024.

Για το έργο

Μια απρόβλεπτη επίσκεψη-προξενιό σ’ ένα μικροαστικό σπίτι της Αθήνας δίνει το έναυσμα για το ξέσπασμα μικροπαρεξηγήσεων, αδιάλειπτων εκρήξεων και ανατροπών. Η φαινομενικά τυπική συναναστροφή μεταξύ του ζεύγους Στενού και του κύριου και της κυρίας Νερουλού διακωμωδείται ανελέητα, καταλήγοντας σε μια παράλογη καταστροφή.

Η Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη, γραμμένη το 1894 είναι μια μονόπρακτη κωμωδία ηθών, με έντονο δηκτικό χαρακτήρα και σαρκαστικές αιχμές. Ο συγγραφέας αποτυπώνει τον κόσμο της εποχής του, διαγράφοντας την αδυναμία και την ηθική παραμόρφωση των προσώπων της. Αμάθεια, ξενομανία, υποκρισία και φαιδρότητα έρχονται στην επιφάνεια με περίσκεπτο τρόπο, και αναδεικνύουν νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος ως ατομικά και συλλογικά συμπτώματα του σήμερα.

Ρίχνοντας παιγνιώδες βλέμμα πάνω στους κωμικούς διαλόγους, τους αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τις ευτράπελες καταστάσεις του έργου του Καπετανάκη, οι σκηνοθέτριες και ένας θίασος συνόλου προτείνουν μια ταχύρυθμη, ευχάριστη παράσταση. Ο σατιρικός λόγος φωτίζεται, το χιούμορ κλιμακώνεται, και το αστείο και η υπερβολή υπογραμμίζεται σε μια προσπάθεια παρουσίασης μιας σπαρταριστής κωμωδίας, η πραγματικότητα της οποίας παραμένει καίρια και διαχρονική.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Πολυξένη Σάββα - Αντωνία Χαραλάμπους
Σκηνικά-Κοστούμια: Ορέστης Λαζούρας
Μουσική σύνθεση-Μουσική διδασκαλία: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)
Χορογραφία-Κίνηση: Φώτης Νικολάου
Βοηθός σκηνοθετριών: Σοφία Ιωάννου

Παίζουν: Ειρήνη Ανδρονίκου, Ανδρέας Δανιήλ, Σοφία Ιωάννου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Πάνος Μακρής, Άντρεα Μαύρου, İzel Seylani

Πληροφορίες και Κρατήσεις

Οργανωμένες παραστάσεις σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου από 20 Απριλίου 2024

Πληροφορίες και κρατήσεις: 22864330

Υπεύθυνη Οργάνωσης Προγραμματισμού Παραστάσεων και Περιοδειών, κα Μάγδα Μακάρ.

Χορηγοί Επικοινωνίας